Kendetegn

Ideologisk sensitivitet

Det særligt sensitive barn har typisk en øget retfærdighed og er moralsk anlagt

Indtryk bearbejdes dybt og medfører ofte stærke følelsesmæssige reaktioner. Det særligt sensitive barn reagerer kraftigt på uretfærdighed og ondskab såvel gennem oplevelser på egen krop som gennem medier.

Det særligt sensitive barn reflekterer typisk meget dybt over årsager til krig, sult, fattigdom, sygdom, naturkatastrofer og forurening.

Sådan støtter du dit særligt sensitive barn:

1.

Hjælp dit barn til at begrænse voldsomme indtryk og negative nyheder

Dårlige oplysninger, der knytter sig til barnets familie eller dagligdag, er dit barn bedst tjent med at blive inddraget i på et børnevenligt niveau. Dit barn har brug for at kende til sandheden, når den kan præsenteres konstruktivt og når der er en “køreplan” for de eventuelle ændringer, som den dårlige nyhed måtte medføre.

Hjælp dit barn med at begrænse at være vidende til negative nyhedsudsendelser, film, historier, youtubeklip mm. som virker kraftigt og voldsomt på dit barn. Støt dit barn i at mærke efter, hvor meget det kan tåle, så det ikke føler sig presset af kammerater til at overskride sine grænser.

2.

Styrk dit barns mod og optimisme og hjælp det med at håndtere barske indtryk

I processen med at definere dit barns grænse, kan du afhjælpe en ubehagelig oplevelse ved at flytte fokus hen på de små deltaljer eller forskelligheder i verden. Du kan f.eks. fortælle dit barn, at det bare er en filmoptagelse, hvor der er brugt effekter, der får det til at syne virkeligt og i vores del af verden er vi heldige, at vi ikke oplever voldsomme naturkatatrofer, sult, krig m.m. På den måde lærer dit barn at mestre situationen uden at blive overvældet.

Tal om, hvad vi selv kan gøre, for at vi undgår at blive involveret i en tilsvarende ubehagelig hændelse. Et eksempel kunne være, hvad vi kan gøre for at minimere forurening. Når dit barn oplever at kunne gøre en forskel vil det føle sig stærk.