Verden har brug for forskellighed

Mennesker er grundlæggende vidt forskellige, men nogle mennesker har nogle fælles karakteristika, som kan virke hæmmende i forhold til at kunne leve op til de forventninger, der stilles til den enkelte i dag – det er især de særligt sensitive.

Vi lever i en verden, hvor flere og flere mennesker bor og opholder sig i byer. Denne urbanisering har medført, at flere danske byer kæmper med trafikpropper, forurening og støj. Selv om mange storbyer i dag gør meget for at skabe attraktive byrum og blå/grønne åndehuller, så kommer man ikke uden om, at bymiljøet grundlægende ikke understøtter det menneskelige behov for restitution, ro og fordybelse.

Samtidigt lever mange mennesker et liv, hvor hverdagstempoet er skruet så højt op i et forsøg på at få enderne til at mødes. Mange voksne opholder sig i storrumskontorer på arbejdspladser og børn og unge stuves ind på få kvadratmeter i skoler og institutioner med meget lidt voksenkontakt. Med denne livsstil vænner vi vores kroppe til at være i gang og på vagt stort set hele tiden og det kan få fatale konsekvenser over tid. Værst går det ud over de særligt sensitive, der ikke har evnen til at lukke af for sanselige indtryk og følelsesmæssige påvirkninger, når det er nødvendigt.

Jeg har selv været ramt af sygdom og stress og det har motiveret mig til at undersøge, hvordan man som særligt sensitiv bedst tager vare på sig selv. I dag hjælper jeg forældre til sensitive børn med at indrette deres liv, så det understøtter det sensitive barns behov.

Som særligt sensitiv er man sårbar og stærk på en og samme tid, men ofte fejlfortolker omgivelserne den sensitives sårbare reaktioner, fordi der mangler kendskab til det særligt sensitive karaktertræk. Mange sensitive oplever at få psykiske diagnoser, som i min optik kunne være undgået, hvis man i stedet tog fat om problemet og gav sig tid til at finde årsagen til ubalancen frem for at søge efter fejlen inde i det sensitive menneske. Når jeg i mit daglige virke hjælper forældre til sensitive børn med at ændre på rammerne omkring barnet, så er det fordi, jeg grundlæggende tror på, at der er plads til os alle og at verden har brug for de forskellige bidrag, som vi hver især kan tilbyde!